Sernik mamy Lucynki, po prostu niebo w gębie!

Chyba w każdej rodzinie jest taka potrawa, bez którego nie wyobrażamy sobie spotkania rodzinnego czy towarzyskiego. Można powiedzieć, że jest znakiem rozpoznawczym danej rodziny!

I w naszej rodzinie też istnieje coś podobnego, a mianowicie przepis na sernik, który przechodził z pokolenia na pokolenie.

Mimo, że pochodzi on jeszcze od prababci Stasi, to najbardziej się go napiekła nie żyjąca już babcia Lucynka. 
Stąd w naszej rodzinie przysmak ten nazywany jest "Sernikiem babci Lucynki".
Obecnie tradycje nie zaginęły i od czasu do czasu piekę go ja oraz moja szwagierka.

Pracy przy serniku jest dużo, ale smak wynagradza wszelkie starania.




Składniki na ciasto kruche:
1/2 kg maki,
2 żółtka,
1 jajko,
17 dag masła,
1 proszek do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki kakao,
3 łyżki śmietany,
1 szklanka cukru

Składniki na sernik zasadniczy:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
1 twarożek homogenizowany waniliowy 250 gramowy,
1 kostka masła 200 gram,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
7 jaj,
1 i 1/2 szklanki cukru,
10 lub 20 dag rodzynek (jak kto lubi).


Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę i kakao włożyć do miseczki. Żółtka i jajko utrzeć w innej miseczce z cukrem, dodać cukier waniliowy i utrzeć na pianę.
Dodać masę z jajkami do zasadniczego ciasta. Powoli rękoma zagnieść ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie równe części, włożyć do 2 woreczków foliowych i włożyć do zamrażalnika na czas wyrabiania sera.


Wykonanie sera:
Twaróg wraz z masłem zemleć w maszynce, dodać twarożek i budynie. Żółtka z cukrem ubić na pianę, dodać do twarogu, wszystko dobrze wymieszać. Wsypać rodzynki uprzednio sparzone wrzątkiem i osączone na sitku. Ubić na sztywno pianę z białek, dołożyć do sera i delikatnie od spodu wymieszać łyżką, tak, aby piana się połączyła z masą.

Wykonanie całości:
Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i tłuszczem, wysmarować również papier. Wyjąć z zamrażalnika jedną kulkę ciasta i tarkując na tarce o grubych oczkach równomiernie zapełnić blachę.

Następnie równo wyłożyć masę serową, można pomóc sobie łyżką.
Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika i tak jak uprzednio potarkować na wierchu.
Ciasto wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę około 180 stopni i piec od 50 min do godziny (zależnie od wilgotności sera).
Czy ciasto jest upieczone - można sprawdzić np. wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy - ciasto jest gotowe.

Smacznego !

Komentarze