Przejdź do głównej zawartości

Moja pizza klasyczna, czyli coś z niczego :)

Co tu zrobić dziś na obiad? - takie pytanie zadaje sobie często wiele z nas.
I taki dylemat mnie dziś spotkał, bo niedziela (zwykle jadamy wtedy "na mieście"), a tu dopadła wszystkich domowników choroba.
Zaglądam do lodówki a tam puchy i resztki. Co z tego można zrobić? - pizzę klasyczną 😀

Mój przepis autorski na pizzę klasyczną, jak ktoś chce niech skorzysta:

Ciasto: 30 dag mąki (czyli dwie szklanki), łyżeczka cukru, 2 dag drożdży, pół łyżeczki soli, dwie łyżki oliwy, 200 ml wody.

Jak wyrobić ciasto:
Najpierw trzeba ożywić drożdże. Czyli do małej miseczki wkładamy drożdże, dosypujemy cukier, łyżeczkę mąki i odrobinę wody. Mieszamy i odstawiamy żeby drożdże ruszyły i co najmniej podwoiły swoją objętość. Jak drożdże wyrosną, do mąki dodajemy sól, dolewamy resztę wody, dwie łyżki oliwy i dodajemy ożywione drożdże.
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aby było takie jak guma.
Zostawiamy w miseczce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 40-50 minut aby podwoiło swoją objętość.

Jak zrobić farsz:
Składniki na farsz klasyczny: 40 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, 20 dag sera, oregano.
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy drobno na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na suchą patelnię wkładamy pieczarki, tak by odparowały i później dodajemy olej i cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy sól i pieprz, odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wtedy wykładamy je na posmarowaną olejem formę i pięścią ugniatamy po całym dnie, tak by powstał placek z brzegami lekko uniesionymi do góry.
Jeśli mamy małą formę, albo lubimy cienki placek to ciasto które nam pozostanie odkładamy (zaraz powiem co z tym można zrobić)

Teraz na placek dodajemy trochę keczupu (około dwóch łyżek) dokładnie rozsmarowując na całej powierzchni placka.
Na to wykładamy ostudzony farsz, posypujemy szczyptą oregano i dodajemy starty ser.
Formę władamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 240 stopni.
A tak wygląda moja pizza (zjedzona w połowie😀🍕 )


A teraz co można zrobić z pozostałym ciastem.
Ja uformowałam dwie małe bułeczki (typy pita), wstawiłam do piekarnika na 25 minut ale w niższej temperaturze - 220 stopni.
I tak oto wyglądają:


Smacznego!


Komentarze

Najpopularniejsze wpisy na blogu

Kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej według sztucznej inteligencji

A teraz Was zaskoczę. Od niedawna próbuję w mojej pracy sztucznej inteligencji, bo to bardzo ciekawe narzędzie. Dziś zapytałam GPT kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Oto odpowiedź: " Wybór trenera dla reprezentacji Polski w piłce nożnej to temat, który zawsze budzi wiele emocji i debat. W zależności od priorytetów (np. rozwój młodzieży, wynik na dużych turniejach, budowa długofalowego projektu), różne nazwiska mogą wchodzić w grę. Oto kilka kandydatów, którzy mogliby być interesującymi opcjami: 1. Zagraniczny ekspert z doświadczeniem • Roberto De Zerbi : Młody, kreatywny trener, który świetnie radzi sobie z budowaniem drużyn grających ofensywnie (np. Brighton). Ma doświadczenie z polskimi zawodnikami. • Marcelo Bielsa : Znany ze swojej taktycznej wizji i intensywnego stylu gry, choć to ryzykowna opcja ze względu na wymagania i specyficzne podejście. • Hervé Renard : Doświadczony w prowadzeniu reprezentacji, z sukcesami na turniejach międzynarodowych,...

Usta jak u glonojada, czy naprawdę te kobiety się Wam podobają?

To co niektóre kobiety robią dzisiaj z ustami dla mnie jest nieestetyczne. I nie, nie potępiam, bo każdy ze swoim ciałem może robić co chce. Ale dla mnie powieszone usta a'la glonojad wyglądają bardziej śmiesznie niż seksownie. A może nie mam racji? Trzy modelki:

Chusteczką w mrowisko, czyli ludowa metoda leczenia reumatyzmu

Tak do niedawna wyśmiewana i wyszydzana medycyna ludowa wraca do łask.  Stare domowe metody leczenia były oparte na wiedzy wynikającej z wieloletnich doświadczeń, dziś dodatkowo są wsparte badaniami laboratoryjnymi. Kuracja mrówkowa. Jest to metoda stara i sprawdzona. Nie polega wcale na wsuwaniu rąk czy nóg do mrowiska :) wystawiając się na lecznicze ukąszenia, a zastosowaniu zwykłej chustki. Trzeba trochę wzruszyć mrowisko i wrzucić w nie bawełnianą chustkę (może być też inny kawałek materiału). Po 2-3 godzinach strzepujemy mrówki, a chore miejsca owijamy chustką nasączoną kwasem mrówkowym. Pamiętajmy jednak, aby bez potrzeby nie niszczyć mrowiska. Wystarczy tylko lekkie wzruszenie wierzchniej warstwy!

Wilno, każdy Polak powinien tam pojechać

  Wilno, to miasto bliskie sercu każdego Polaka. Byliśmy tam kilka razy, raz nocując przez dwie noce w pobliskich Trokach. Wilno słynie z pięknych barokowych kościołów i pałaców. Ale najwięcej turystów z Polski gromadzi się zawsze przed Ostrą Bramą gdzie znajduje się obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej . Przypomina się wtedy tekst z Pana Tadeusza, tak jakby czas zatrzymał się w miejscu: " I wnet ujrzeli Ostrobramską bramę, Gdzie cudowna Madonna w ciemnej kaplicy Świeciła nad miastem. "

Piernik Lwowski w mym wykonaniu

Wspaniały przepis na  piernik lwowski  mojej nieodżałowanej babci Uli.  Składniki: 70 dag mąki pszennej, 10 dag maki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki miodu, 1 i 1/4 szklanki cukru, 15 dag margaryny, 15 dag smalcu, 5 dużych jaj, 1 paczka przyprawy piernikowej, 1 i 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżeczki sody, jeśli ktoś lubi - można dodać bakalie. Wykonanie: Żółtka utrzeć z miodem i cukrem, wlać roztopiony tłuszcz, dodać przyprawę piernikową i ciągle ucierając wlać śmietanę. Następnie wsypać wcześniej przesiana i ogrzaną mąkę wymieszaną z sodą. Delikatnie połączyć ciasto ze wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek i przełożyć do formy wysmarowanej margaryna i posypaną bułką tartą. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze ciepłe upieczone ciasto można polukrować polewą białą lub kakaową. Można też jeśli ktoś lubi przekroić go wzdłuż i przełożyć np. marmoladą lub kwaśną masą owocową. Gdy piernik ostygnie należy owinąć go w folię i pozostawi...

Zemsta Elona Muska

Elon Musk, to człowiek który żyje nienawiścią. Widać to w jego irracjonalnych działaniach, atakach na ludzi o odmiennych poglądach, na przeciwników politycznych i światopoglądowych. Skąd się to wzięło? Elon Musk miał pięciu synów, których wysłał, jak sam to określił, do liberalnej szkoły. Najstarszy z nich - Xavier przeszedł operację płci, stał się osobą transpłciową i nazywa się obecnie  Vivian Musk.  Dla ojca Elona jego najstarszy syn umarł. Został jak to określa  "zniszczony przez lewicę". Jego zdaniem winne jest ministerstwo oświaty, lewica, cały świat. Oczywiście nie on, mimo że nie poświęcał czasu swoim dzieciom, że nie był obecny przy ich dorastaniu, że nie zauważał ich trosk i problemów. Nie zauważył jak Xavier się zmienia, bo był zajęty robieniem biznesów. To typowe, kiedy wypiera się swoją winę i oskarża innych, mamy na to dobry przykład w Polsce. Zemsta i nienawiść napędzają działania Muska. To po to kupił Tw ittera, to po to popiera Trumpa, to dlatego wspiera ...

Fryzjerka z rynku...

 Fryzjerka z rynku...   reklama czy ostrzeżenie?