Przejdź do głównej zawartości

Wyśmienity zakwas buraczany własnej produkcji

Bardzo dobry przepis Ewy Mazurkiewicz na świąteczny barszczyk. Podobny robiła moja mama! 🤶


Moi drodzy, to już ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas buraczany  na  wyśmienity, świąteczny czerwony barszczyk. Z czym go podamy, to oczywiście kwestia bardzo indywidualna, związana z tradycją świąt Bożego Narodzenia.  




Dawniej używałam do  sporządzenia tej potrawy, kupne zakwasy. Jednak, od kiedy pierwszy raz zrobiłam  go samodzielnie, nie wyobrażam sobie powrotu do produktu sklepowego (przemysłowego). Nieziemski smak barszczu i zadowolenie rodziny, to powód do dumy. Ponadto okres świąteczny, moim zdaniem, winien charakteryzować się niecodziennymi smakami. To wyjątkowy czas i  jedzenie również powinno być wyjątkowe. Myślę, że większość z was zauważyła, że w święta Bożego Narodzenia potrawy smakują wyjątkowo. Wkładamy w nie więcej serca  i efekt jest zaskakujący, tutaj nie ma drogi na skróty.

Ale do sedna, oto  przepis na wyśmienity zakwas buraczany. Mój własnie został nastawiony, zdjęcie powyżej.
Składniki:
1,20- 1,50 kg buraczków czerwonych z dobrego źródła
2 litry wody przegotowanej
1,50 łyżki soli szarej – Kłodawskiej
3 ząbki czosnku
1 kromka chleba razowego na zakwasie ( owinięta  w gazę, aby się nie rozsypała)
Wykonanie:
Do kamiennego garnka lub wyparzonego słoja, wrzucić od 1,20 do 1,50 kg obranych i pokrojonych w plastry buraków i zalać 2 l przegotowanej wody (najlepiej mineralnej lub źródlanej). Dodać 3 płaskie łyżeczki soli szarej, 3 ząbki czosnku i zawiniętą w gazę  „dupkę” z chleba razowego. Garnek przykryć
gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przelać przez gazę do butelek lub słoików i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.

U mnie znika w ciągu tygodnia, gdyż używam zakwasu, jako doskonałe źródło naturalnych probiotyków, w celu odbudowy mikroflory jelit.  Jego słodko – kwaśny smak i doskonałe walory zdrowotne powodują, że z ochotą się nim delektuję . Kiszone ogórki i kapusta o tej porze roku, są dla mnie za kwaśne, wiec kwasem buraczanym zastępuję wszelkie kiszonki.

Walory zdrowotne buraków:

Buraki to prawdziwa kopalnia cennych pierwiastków, zwłaszcza jedzonych na surowo. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12 i C, oraz cenne pierwiastki takie jak: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, fluor, cynk oraz rzadko występujące rubid i cez. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego , niezbędnego w czasie ciąży. 100 gram surowego buraka to tylko 38 kalorii. Betacyjany, którym buraki zawdzięczają swoją piękną barwę, pełnią ważną rolę w profilaktyce raka. Badania naukowe dowodzą, że to warzywo spełnia  znakomitą funkcję w leczeniu anemii, albowiem żelazo zawarte w burakach jest idealnie przyswajalne. Z kolei dzięki wysokiej zawartości potasu są najlepszym składnikiem diety, dla osób cierpiących na nadciśnienie. Mają też silne działanie zasadotwórcze, co oznacza, że doskonale odkwaszają organizm. Stanowią idealny pokarm dla osób będących na diecie.

Ewa Mazurkiewicz; https://projektzdrowie24.pl/ 
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Najpopularniejsze wpisy na blogu

Kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej według sztucznej inteligencji

A teraz Was zaskoczę. Od niedawna próbuję w mojej pracy sztucznej inteligencji, bo to bardzo ciekawe narzędzie. Dziś zapytałam GPT kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Oto odpowiedź: " Wybór trenera dla reprezentacji Polski w piłce nożnej to temat, który zawsze budzi wiele emocji i debat. W zależności od priorytetów (np. rozwój młodzieży, wynik na dużych turniejach, budowa długofalowego projektu), różne nazwiska mogą wchodzić w grę. Oto kilka kandydatów, którzy mogliby być interesującymi opcjami: 1. Zagraniczny ekspert z doświadczeniem • Roberto De Zerbi : Młody, kreatywny trener, który świetnie radzi sobie z budowaniem drużyn grających ofensywnie (np. Brighton). Ma doświadczenie z polskimi zawodnikami. • Marcelo Bielsa : Znany ze swojej taktycznej wizji i intensywnego stylu gry, choć to ryzykowna opcja ze względu na wymagania i specyficzne podejście. • Hervé Renard : Doświadczony w prowadzeniu reprezentacji, z sukcesami na turniejach międzynarodowych,...

Usta jak u glonojada, czy naprawdę te kobiety się Wam podobają?

To co niektóre kobiety robią dzisiaj z ustami dla mnie jest nieestetyczne. I nie, nie potępiam, bo każdy ze swoim ciałem może robić co chce. Ale dla mnie powieszone usta a'la glonojad wyglądają bardziej śmiesznie niż seksownie. A może nie mam racji? Trzy modelki:

Chusteczką w mrowisko, czyli ludowa metoda leczenia reumatyzmu

Tak do niedawna wyśmiewana i wyszydzana medycyna ludowa wraca do łask.  Stare domowe metody leczenia były oparte na wiedzy wynikającej z wieloletnich doświadczeń, dziś dodatkowo są wsparte badaniami laboratoryjnymi. Kuracja mrówkowa. Jest to metoda stara i sprawdzona. Nie polega wcale na wsuwaniu rąk czy nóg do mrowiska :) wystawiając się na lecznicze ukąszenia, a zastosowaniu zwykłej chustki. Trzeba trochę wzruszyć mrowisko i wrzucić w nie bawełnianą chustkę (może być też inny kawałek materiału). Po 2-3 godzinach strzepujemy mrówki, a chore miejsca owijamy chustką nasączoną kwasem mrówkowym. Pamiętajmy jednak, aby bez potrzeby nie niszczyć mrowiska. Wystarczy tylko lekkie wzruszenie wierzchniej warstwy!

Wilno, każdy Polak powinien tam pojechać

  Wilno, to miasto bliskie sercu każdego Polaka. Byliśmy tam kilka razy, raz nocując przez dwie noce w pobliskich Trokach. Wilno słynie z pięknych barokowych kościołów i pałaców. Ale najwięcej turystów z Polski gromadzi się zawsze przed Ostrą Bramą gdzie znajduje się obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej . Przypomina się wtedy tekst z Pana Tadeusza, tak jakby czas zatrzymał się w miejscu: " I wnet ujrzeli Ostrobramską bramę, Gdzie cudowna Madonna w ciemnej kaplicy Świeciła nad miastem. "

Piękne słowa Piotra Fronczewskiego o matce

To jedne z najpiękniejszych wyznań jakie ostatnio słyszałam. Kto wie, może nawet przez ostatni rok czegoś bardziej wzruszającego nie przeczytałam. Zawsze lubiłam  Piotra Fronczewskiego - aktora, ale teraz zyskał mój szacunek jako człowiek. Piotr Fronczewski o opiece nad 103 letnią matką: "To jest dla mnie niezwykłe i bardzo cenne doświadczenie. Kiedy rano pomagam jej usiąść podaję śniadanie, przytulam na dzień dobry To jest stan , którego nie potrafię opisać Trzymając ją w ramionach mam przecież świadomość , że wziąłem się z niej Dalej nie ma już słów. Jest tylko bliskość. Milczenie. I cisza. Stają mi przed oczyma sceny , gdy to ona opiekowała się mną jako berbeciem. Dzisiaj staję przed nią jako stary człowiek wobec drugiego starego człowieka Ja tę naszą wspólną podróż przez życie rozpatruję w kategoriach cudu .Dziś spłacam dług za jej dobroć ,poświęcenie za te wszystkie lata gdy była dla mnie oparciem... . W tym naszym codziennym przytuleniu się porannym jest czysta miłość i wdz...

Fryzjerka z rynku...

 Fryzjerka z rynku...   reklama czy ostrzeżenie?

Nie żyje Stasiu - Bandyta, bezdomny "aktor" z kanału "Papa Smerfik"

Pewnie pamiętacie, jak kilka dni temu informowałam o śmierci dwóch "aktorów" z filmików które są zamieszczane na kanale  Papa Smerfik.  Ten Youtuber z Ełku, wynajął dom w Orzyszu, gdzie bezdomni lub osoby uzależnione śpią, mieszkają i spożywają alkohol. I umierają.  Kilka dni temu umarła  Marta  i  Pindek , a teraz do tego coraz większego grona dołączył najpopularniejszy z nich wszystkich Stasiu - Bandyta . Dlaczego oni tak szybko umierają? Mam taką tezę. Dawniej, kiedy nie byli tak popularni, alkohol spożywali gdy na niego zapracowali. Albo sprzedając puszki, albo znalezione butelki, albo złom. Czasem ktoś dał im 2 złote. Kiedy zostali "aktorami" i stali się rozpoznawalni, zanotowali stały dopływ gotówki, a wraz z tym zwiększyła się  ilość spożywanego alkoholu. Brak hamulców w przypadku alkoholików szybko zwiększa degenerację organizmu i w efekcie pojawiają się zaburzenia i choroby zwiększające ryzyko śmierci.  Przeczytajcie wcześniejszy wpis z 2...