Dla dbających o figurę, a to jest pewnie 99% kobiet, proponuję zdrową i niskokaloryczną zupę prosto z Włoch.
Ma mało kalorii, za to całą masę witamin - zupa minestra.
Zupa to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej i ma wiele odmian zależnie od regionu. Powstaje na bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Wszystko zależy od sezonu i dostępności warzyw. Dlatego warto samemu poeksperymentować, a ja podaję sprawdzony przepis mojej mamy.
Składniki
2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.
Wykonanie
Czosnek i cebule obieramy, opłukujemy, drobno kroimy i podsmażamy.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i po opłukaniu trzemy na grubej tarce. Potem dodajemy do cebuli.
Fasolkę czyścimy z włókien, płuczemy, drobno kroimy i dodajemy do reszty warzyw.
Wszystko zalewamy rosołem i gotujemy.
Ryż należy wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości.
Pod koniec dodajemy groszek i ketchup. Pomidory myjemy, kroimy w grube plasterki, mieszamy ze startym serem i dodajemy do zupy.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 min, podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Ma mało kalorii, za to całą masę witamin - zupa minestra.
Zupa to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej i ma wiele odmian zależnie od regionu. Powstaje na bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Wszystko zależy od sezonu i dostępności warzyw. Dlatego warto samemu poeksperymentować, a ja podaję sprawdzony przepis mojej mamy.
Składniki
2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.
Wykonanie
Czosnek i cebule obieramy, opłukujemy, drobno kroimy i podsmażamy.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i po opłukaniu trzemy na grubej tarce. Potem dodajemy do cebuli.
Fasolkę czyścimy z włókien, płuczemy, drobno kroimy i dodajemy do reszty warzyw.
Wszystko zalewamy rosołem i gotujemy.
Ryż należy wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości.
Pod koniec dodajemy groszek i ketchup. Pomidory myjemy, kroimy w grube plasterki, mieszamy ze startym serem i dodajemy do zupy.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 min, podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz