Gremolata to mój najnowszy wynalazek. Od lat używałam w naszej domowej kuchni zielonej pietruszki, którą po posiekaniu mieszałam z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Powstawało moje domowe pesto.
Nic dziwnego, że kiedy przeglądałam jakiś program kulinarny w którym pokazywali jak zrobić gremolatę postanowiłam sama ją wykonać.
Przepis jest prosty i tak naprawdę stanowi rozszerzenie mojego własnego pesto z zielonej pietruszki.
Do drobniutko posiekanej natki z pietruszki (powinno być około pół szklanki) dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, skórkę otartą z 2 sparzonych i dobrze wyszorowanych cytryn. Dobrze wymieszaj i dodaj szczyptę mielonej ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszaj.
Dotąd dodawałam mojego pesto z pietruszki do wędlin, do sera, twarożku i podobnie używam gremolaty. Smakuje również sama z chlebem lub bułką posmarowaną masłem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz