Truskawki powoli się kończą, a ponieważ dawno na bloga nie dodawałam przepisów, dziś sprawdzony sposób na ciasto truskawkowe na biszkopcie.
Składniki na BISZKOPT
3 jajka, 2 łyżki zimnej wody, 90 g cukru, 1 szt. cukier waniliowy, 90 g mąki, trochę masła i trochę bułki tartej.
Składniki na POLEWĘ
250 ml mleka, ½ opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru, 700 g truskawek, galaretka czerwona.
1. Faza
Przygotuj okrągłą blachę i wysmaruj ją masłem oraz posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Faza
Ubij białka z 2 łyżkami zimnej wody, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z żółtkiem. Dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką do ciasta. Wlej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
3. Faza
Za pomocą noża ostrożnie natnij dookoła krawędzie świeżo upieczonego biszkoptu. Natychmiast wyjmij ciasto z formy i połóż do tortownicy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
4.Faza
Przygotuj pół paczki budyniu z mlekiem i cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zgęstnieje, umieść budyń na spod biszkoptu i wygładź go. Umyte truskawki umieść na wierzchu mieszanki budyniowej. Pozostaw na krótko do ostygnięcia.
4. Faza
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając około 10% mniej wody. Polej ciasto i truskawki i wstaw je do lodówki.
Kiedy galaretka jest już twarda, ostrożnie usuń obramowanie z tortownicy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz