Zdenerwowana tym wszystkim co się dzieje dookoła postanowiłam zrobić coś wyjątkowego. A ponieważ jest sezon na śliwki - dlatego dziś, według przepisu Basi prosty i smaczny placek ze śliwkami.
Składniki (na małą blaszkę)
2 szklanki mąki,
trochę mniej niż pół kostki masła (90g),
trochę więcej niż pół szklanki cukru,
1 całe jajko i 1 żółtko,
cukier waniliowy,
płaska łyżka kwaśnej śmietany,
pół opakowania proszku do pieczenia,
60-70 deko śliwek (najlepiej węgierek),
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałeczki.
Jajko i żółtko mieszamy trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy do mąki.
Wyrabiamy ciasto.
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, podobnej do plasteliny, dzielimy ciasto na dwie części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, uprzednio wysmarowanym masłem.
Wykładamy jedną część ciasta, na płasko na spód formy, na nie układamy do dołu skórką wydrylowane i przecięte na pół śliwki, tak aby było mniej więcej równo.
Następnie drugą część ciasta skubiemy na małe, niekształtne kawałeczki i rzucamy na śliwki (w miarę możliwości równomiernie).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Składniki (na małą blaszkę)
2 szklanki mąki,
trochę mniej niż pół kostki masła (90g),
trochę więcej niż pół szklanki cukru,
1 całe jajko i 1 żółtko,
cukier waniliowy,
płaska łyżka kwaśnej śmietany,
pół opakowania proszku do pieczenia,
60-70 deko śliwek (najlepiej węgierek),
Wykonanie
Do miseczki wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałeczki.
Jajko i żółtko mieszamy trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy do mąki.
Wyrabiamy ciasto.
Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, podobnej do plasteliny, dzielimy ciasto na dwie części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, uprzednio wysmarowanym masłem.
Wykładamy jedną część ciasta, na płasko na spód formy, na nie układamy do dołu skórką wydrylowane i przecięte na pół śliwki, tak aby było mniej więcej równo.
Następnie drugą część ciasta skubiemy na małe, niekształtne kawałeczki i rzucamy na śliwki (w miarę możliwości równomiernie).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
chyba moje ulubione jesienne ciasto- dopóki są świeże śliwki, gości na naszym stole prawie codziennie. Fajny przepis, prosty, takie lubię.
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo szybko się robi. Mąż się śmieje, że to najszybsze ciasto świata :)
Usuń