O barwieniu jajek w wywarze z łupin cebuli wie chyba każdy. A jak dawniej uzyskiwano inne kolory, przecież nie było w sprzedaży farbek?
No właśnie, farbki. Nie tylko że są niezdrowe (nie radzę jeść jajek zabarwionych w ten sposób) to na dodatek ich kolory nie są szczególnie ładne.
Okazuje się, że nasze babcie na wszystko miały sposoby, również na wybarwienie jajek. Oto kilka z nich.
1. Mocny napar z czarnej herbaty.
Umieszczone w nim jajko wybarwi się na ładny, brązowy kolor. Im mocniejsza będzie esencja, tym kolor brązowy będzie bardziej intensywny.
2. Wywar z pokrzywy.
Już rośnie, jeszcze liści są młode i nie tak parzące. Jajka umieszczone w tym naparze zabarwią się na zielono.
3. Napar z liści czerwonej kapusty.
Zdziwicie się, jaką piękną czerwono-fioletową barwę uzyskają jajka wykąpane w tym wywarze.
4. Sok z buraków
Po umieszczeniu tam jajek uzyskacie intensywną, piękną czerwień.
5. Wywar z curry
Bardzo łatwy i szybki do wykonania napar który zabarwi jajka na żółto.
Nie trzeba chyba dodawać, że takie naturalne barwniki do jajek nie zepsują ich smaku i tak pokolorowana pisanka może bez obaw być zjedzona.
No właśnie, farbki. Nie tylko że są niezdrowe (nie radzę jeść jajek zabarwionych w ten sposób) to na dodatek ich kolory nie są szczególnie ładne.
Okazuje się, że nasze babcie na wszystko miały sposoby, również na wybarwienie jajek. Oto kilka z nich.
1. Mocny napar z czarnej herbaty.
Umieszczone w nim jajko wybarwi się na ładny, brązowy kolor. Im mocniejsza będzie esencja, tym kolor brązowy będzie bardziej intensywny.
2. Wywar z pokrzywy.
Już rośnie, jeszcze liści są młode i nie tak parzące. Jajka umieszczone w tym naparze zabarwią się na zielono.
3. Napar z liści czerwonej kapusty.
Zdziwicie się, jaką piękną czerwono-fioletową barwę uzyskają jajka wykąpane w tym wywarze.
4. Sok z buraków
Po umieszczeniu tam jajek uzyskacie intensywną, piękną czerwień.
5. Wywar z curry
Bardzo łatwy i szybki do wykonania napar który zabarwi jajka na żółto.
Nie trzeba chyba dodawać, że takie naturalne barwniki do jajek nie zepsują ich smaku i tak pokolorowana pisanka może bez obaw być zjedzona.
Komentarze
Prześlij komentarz