Kwiaty na talerzu - bratki

Bratek, a to gagatek 😀 
I nie mówimy dzisiaj o bratku polnym stosowanym jako lek na trądzik, a o bratkach powszechnie uprawianych na klombach i rabatkach.


Ich płatki są jadalne, mają miodowy posmak. Płatków można dodawać do sałatek, zup i dań mięsnych. Można również usmażyć całe kwiaty w panierce z jajkiem i bułką tartą.
Bratki zawierają sporo antyoksydantów i substancji wspomagających oczyszczanie organizmu z toksyn!

Ale uwaga!
Spożywamy kwiaty z fioletowymi płatkami, bowiem te żółte u osób wrażliwych mogą wywołać biegunkę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sprawdź z jakiego kraju pochodzi Twoje nazwisko?

Pacjent i gołąb

Japonia jest „pełna stulatków”, czyli historia pewnego oszustwa

Kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej według sztucznej inteligencji

Piernik Lwowski w mym wykonaniu

"Oni zaraz przyjdą tu" - historia jednego utworu (Breakout)