Kwiaty na talerzu - bratki

Bratek, a to gagatek 馃榾 
I nie m贸wimy dzisiaj o bratku polnym stosowanym jako lek na tr膮dzik, a o bratkach powszechnie uprawianych na klombach i rabatkach.


Ich p艂atki s膮 jadalne, maj膮 miodowy posmak. P艂atk贸w mo偶na dodawa膰 do sa艂atek, zup i da艅 mi臋snych. Mo偶na r贸wnie偶 usma偶y膰 ca艂e kwiaty w panierce z jajkiem i bu艂k膮 tart膮.
Bratki zawieraj膮 sporo antyoksydant贸w i substancji wspomagaj膮cych oczyszczanie organizmu z toksyn!

Ale uwaga!
Spo偶ywamy kwiaty z fioletowymi p艂atkami, bowiem te 偶贸艂te u os贸b wra偶liwych mog膮 wywo艂a膰 biegunk臋.

Komentarze