Od niedawna w sklepach można kupić czerwone banany. Są najczęściej pakowane po kilka sztuk umieszczonych na tacce i znacząco droższe od tych dotąd bardziej nam znanych, żółtych.
Zacznijmy od tego, że czerwone banany są znacznie mniejsze w porównaniu do powszechnych w naszych sklepach odmian żółtych. Choć jak widać na zdjęciu poniżej wydają się być od nich bardziej pękate.
Cechą charakterystyczną tych owoców jest czerwonobrązowa skórka i kremowo-różowy miąższ.
Tak to wygląda po rozcięciu skórki (banan nie był jeszcze w pełni dojrzały):
Niedojrzały czerwony banan jest nie do zjedzenia, twardy, niesmaczny. Takie niedojrzałe banany (60 deko za 7 złotych) są sprzedawane najczęściej. Koniecznie muszą poleżeć przez tydzień do 10 dni aby nabrać dobrego, delikatniejszego od swoich żółtych kolegów smaku.
Czerwone banany są przede wszystkim źródłem węglowodanów i roślinnego białka. Ale to co najcenniejsze, to duża dawka witaminy C, beta karotenu, witaminy E i K. Wszystkie te związki mają właściwości przeciwutleniające, hamują procesy starzenia się skóry i chronią przed rozwojem poważnych chorób (np. układu krążenia czy nowotworów). Ponadto czerwone banany są źródłem cennych składników mineralnych i licznych witamin z grupy B (zwłaszcza PP i B6), które wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego.
Na koniec pamiętajmy:
Czerwona odmiana bananów jest kaloryczna – w 100 gramach ma około 110 kcal. Ze względu na indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość cukrów czerwone banany są przeciwwskazane osobom z cukrzycą!
Zacznijmy od tego, że czerwone banany są znacznie mniejsze w porównaniu do powszechnych w naszych sklepach odmian żółtych. Choć jak widać na zdjęciu poniżej wydają się być od nich bardziej pękate.
Cechą charakterystyczną tych owoców jest czerwonobrązowa skórka i kremowo-różowy miąższ.
Tak to wygląda po rozcięciu skórki (banan nie był jeszcze w pełni dojrzały):
Niedojrzały czerwony banan jest nie do zjedzenia, twardy, niesmaczny. Takie niedojrzałe banany (60 deko za 7 złotych) są sprzedawane najczęściej. Koniecznie muszą poleżeć przez tydzień do 10 dni aby nabrać dobrego, delikatniejszego od swoich żółtych kolegów smaku.
Czerwone banany są przede wszystkim źródłem węglowodanów i roślinnego białka. Ale to co najcenniejsze, to duża dawka witaminy C, beta karotenu, witaminy E i K. Wszystkie te związki mają właściwości przeciwutleniające, hamują procesy starzenia się skóry i chronią przed rozwojem poważnych chorób (np. układu krążenia czy nowotworów). Ponadto czerwone banany są źródłem cennych składników mineralnych i licznych witamin z grupy B (zwłaszcza PP i B6), które wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego.
Na koniec pamiętajmy:
Czerwona odmiana bananów jest kaloryczna – w 100 gramach ma około 110 kcal. Ze względu na indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość cukrów czerwone banany są przeciwwskazane osobom z cukrzycą!
Komentarze
Prześlij komentarz