Ostatnio lubuję się w dodawaniu do wszystkiego takiego mojego pesto z pietruszki.
Posiekane dwie natki pietruszki (ja lubię grubo, ale można drobniej) dwa wyciśnięte na prasce ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny i odrobinka soli do smaku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki - niech się przegryzie.
Dodaję tego do wszystkiego: kanapek z serem czy wędliną, plasterka awokado, twarożku itd.
Zielona pietruszka to prawdziwy skarbiec, dzięki zawartym w niej składnikach organizm się uodporni. Znajdziecie w niej żelazo, witaminę C (więcej niż w cytrynie), beta-karoten i witaminę E.
Ponadto ma w sobie sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
W dawnych pismach można przeczytać że natka z pietruszki „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu".
Posiekane dwie natki pietruszki (ja lubię grubo, ale można drobniej) dwa wyciśnięte na prasce ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny i odrobinka soli do smaku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki - niech się przegryzie.
Dodaję tego do wszystkiego: kanapek z serem czy wędliną, plasterka awokado, twarożku itd.
Zielona pietruszka to prawdziwy skarbiec, dzięki zawartym w niej składnikach organizm się uodporni. Znajdziecie w niej żelazo, witaminę C (więcej niż w cytrynie), beta-karoten i witaminę E.
Ponadto ma w sobie sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.
W dawnych pismach można przeczytać że natka z pietruszki „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu".
Komentarze
Prześlij komentarz