Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania jedno-garnkowe. Nie tylko dlatego że są smaczne, ale i dlatego, że wystarczają za cały obiad i mam więcej czasu dla siebie 🏖 😀
Kuchnia bułgarska u nas rzadko gości, przyznam się że nie spotkałam w Polsce restauracji bułgarskiej (może gdzieś funkcjonuje).
A słynna czorba, zupa popularna w całej Bułgarii - to coś, czego musicie spróbować.
Danie występuje w wielu wariantach, jdnak najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.
Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.
Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień ją odcedzamy, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler.
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę.
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebuli dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!
Kuchnia bułgarska u nas rzadko gości, przyznam się że nie spotkałam w Polsce restauracji bułgarskiej (może gdzieś funkcjonuje).
A słynna czorba, zupa popularna w całej Bułgarii - to coś, czego musicie spróbować.
Danie występuje w wielu wariantach, jdnak najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.
Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.
Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień ją odcedzamy, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler.
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę.
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebuli dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz