Jak robię pyszną grochówkę?


Dawno już nie dzieliłam się z Wami przepisami kulinarnymi, dlatego dziś nadrabiam i podam przepis na zupę idealną na zimne dni - pyszną, domową grochówkę.

Składniki:
  • 400 g grochu łuskanego (najlepiej namoczyć go na noc)
  • 500 g kiełbasy (ja daję wieprzowo- wołową)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

👉 Zawsze namaczam groch na noc. Groch namoczony w wodzie na noc szybciej ugotuje się i będzie lepie rozprowadzony w zupie.

👉 Kroję kiełbasę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki na odpowiedniej wielkości kawałki.

👉 Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę i cebulę, aż lekko się zrumieni.

👉 Do garnka z podsmażonymi składnikami dodaję namoczony groch, pokrojone warzywa, przyprawy i zalewam wodą. Gotuję wszystko do miękkości grochu i ziemniaków.

👉 Wiem że Was zaskoczę, ale na koniec dodaję do zupy trochę śmietany, co nada jej kremowej konsystencji.

👉 Przed podaniem możecie doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


Komentarze