Dawno już nie podawałam żadnego ciekawego przepisu, więc dziś nadrabiam i oto przepis na musztardę z pomidorów, która zajadają się moi domownicy.
Podstawą tej smacznej musztardy są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe (co nie oznacza że przejrzałe, przecierowe), dobre będą te z twardszą skórką.
Składniki
2,5 kilograma pomidorów, 0,5 kg cebuli, szklanka octu (4 procentowego, w razie konieczności mocniejszy można rozrobić z wodą), 250 gram cukru, łyżka soli, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, łyżeczka papryki, ziele angielskie (5-6 ziaren), 4 goździki, 4 liście laurowe.
Wykonanie
Pomidory kroimy i przez godzinę dusimy w rondelku na malutkim ogniu.
Dodajemy podduszonej wcześniej (osobno) cebuli i jeszcze trochę gotujemy.
Następnie przecieramy wszystko przez perlonowe sitko i dodajemy ocet, sól, cukier, roztarty czosnek, paprykę oraz pozostałe przyprawy.
Po dokładnym wymieszaniu gotujemy na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając (inaczej przypali się).
Gdy masa zgęstnieje jeszcze raz ją przecieramy i przekładamy do szklanych słoiczków.
Pycha !
Podstawą tej smacznej musztardy są oczywiście pomidory. Powinny być dojrzałe (co nie oznacza że przejrzałe, przecierowe), dobre będą te z twardszą skórką.
Składniki
2,5 kilograma pomidorów, 0,5 kg cebuli, szklanka octu (4 procentowego, w razie konieczności mocniejszy można rozrobić z wodą), 250 gram cukru, łyżka soli, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, łyżeczka papryki, ziele angielskie (5-6 ziaren), 4 goździki, 4 liście laurowe.
Wykonanie
Pomidory kroimy i przez godzinę dusimy w rondelku na malutkim ogniu.
Dodajemy podduszonej wcześniej (osobno) cebuli i jeszcze trochę gotujemy.
Następnie przecieramy wszystko przez perlonowe sitko i dodajemy ocet, sól, cukier, roztarty czosnek, paprykę oraz pozostałe przyprawy.
Po dokładnym wymieszaniu gotujemy na bardzo wolnym ogniu ciągle mieszając (inaczej przypali się).
Gdy masa zgęstnieje jeszcze raz ją przecieramy i przekładamy do szklanych słoiczków.
Pycha !
Komentarze
Prześlij komentarz