Sumak, to nieduże i bardzo ładne drzewo ozdobne, chętnie uprawiane na miejskich skwerach i trawnikach. Szczególnie pięknie wygląda jesienią, kiedy liście wybarwiają się na czerwono.
Z uwagi na swój ekspansywny charakter bywa nazywany "zemstą sąsiada".
Ale dziś będzie przepis na kurczaka z sumakiem.
I tu jest pewna ciekawostka. Mimo że sumak nie jest przyprawą turecką, to od lat uważa się że to smak charakterystyczny dla Turcji. I dla kebaba.
Składniki na 4 osoby
4 kawałki kurczaka ze skórą
2 małe cebule, najlepiej dymki,
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sumak
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie
Dokładnie oczyszczone cebulki kroimy na 3 cm kawałki. Olej z połową porcji sumaka, solą i pieprzem dokładnie mieszamy i nacieramy każdą porcję kurczaka równomiernie z przodu i z tyłu.
Mięso umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy cebulki. Wkładamy naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut.
Wyjmujemy kurczaka i na kilka minut odstawiamy. Przed podaniem posypujemy pozostałym sumakiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz