Przejdź do głównej zawartości

Berlinki - czy wiesz co jesz?

Kiedy moje dziecko było małe, wszystkie potrawy przygotowywałam sama: pulpy owocowe (z owoców z własnej działki), budynie, zupki itd.
Kosztowało to sporo pracy, ale moje dziecko nie wiedziało co to bóle brzuszka, rozwolnienia czy kolki. Dziś jest łatwiej, ale czy zdrowiej?

Jedna z moich koleżanek często w pośpiechu serwuje swoim pociechom dania gotowe. Królują "berlinki" bo dzieci się nimi zajadają. Czy to na gorąco z ziemniakami, czy to w sosie, czy wykorzystywane jako placek z berlinką w środku.




Pewnie zauważyliście, że ani razu nie użyłam terminu kiełbaski czy parówki, bo nie wiedziałam jakiej nazwy można używać.
Na opakowaniu produkt został nazwany przez producenta "Kiełbasa wieprzowa homogenizowana".

To popatrzmy na skład Berlinek.
Po pierwsze i najważniejsze - mięso wieprzowe stanowi 71%. Statystycznie oznacza to, że w paczce zawierającej 5 sztuk około 3,5 to 100% mięso. Reszta, a więc prawie 1 i 1/2 kiełbaski to dodatki. Taka naciągana co przyznam statystyka lepiej Wam uświadomi co tak naprawdę oznacza ten procent mięsa.

To zobaczmy co składa się na pozostałe 29% produktu.
Najpierw idzie woda (co dobrze widać po otwarciu folii troszkę dłużej poleżałych berlinek) i sól.
Kolejnym składnikiem jest białko sojoweZdaniem amerykańskiego lekarza, doktora Josepha Mercoli tego produktu powinniśmy unikać.

Na liście składników kolejna pozycja to skrobia modyfikowana. Na szczęście (śpieszę uspokoić) nie jest ona modyfikowana genetycznie. Ponadto nie ma potwierdzonych informacji o jej negatywnym wpływie na zdrowie. Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności skrobie modyfikowane zostały uznane za bezpieczne.
Jeźdźmy dalej: białko wieprzowe kolagenowe. Jest zrobione ze skórek wieprzowych i stosuje się je powszechnie do wędlin bo dobrze zatrzymuje wodę (w proporcji nawet 1:20).
Następne składniki to glukoza, stabilizatory ( difosforany i trifosforany) oraz wzmacniacz smaku: glutaminian sodu.
Powiem szczerze, ja takich rzeczy nie chciałabym widzieć w pożywieniu mojego dziecka!

Idąc dalej w analizie metki mamy przyprawy i ekstrakty przypraw. Jest też substancja konserwująca azotyn sodu
To teraz Was trochę postraszę - w wielu krajach jego dodatek do żywności jest zabroniony. Podczas obróbki (zwłaszcza gotowania) mięsa przygotowanego z użyciem nadmiaru tego konserwantu, może on reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych. Przyjmuje się, że należy go uznać za dodatek niosący niebezpieczeństwo dla zdrowia i jak najbardziej unikać jego spożywania. 
Kolejnym składnikiem, ostatnim na który się skupimy jest przeciwutleniacz: askorbinian sodu. Jest to praktycznie witamina C!

Na metce którą widzicie producent zastrzega że berlinki mogą zawierać mleko, seler i gorczycę.

Wartość energetyczna to 252 kcal w 100 gramach produktu.

Teraz kiedy już wiecie co jecie - wybór czy kupować berlinki czy nie należy o Was!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najpopularniejsze wpisy na blogu

Kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej według sztucznej inteligencji

A teraz Was zaskoczę. Od niedawna próbuję w mojej pracy sztucznej inteligencji, bo to bardzo ciekawe narzędzie. Dziś zapytałam GPT kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Oto odpowiedź: " Wybór trenera dla reprezentacji Polski w piłce nożnej to temat, który zawsze budzi wiele emocji i debat. W zależności od priorytetów (np. rozwój młodzieży, wynik na dużych turniejach, budowa długofalowego projektu), różne nazwiska mogą wchodzić w grę. Oto kilka kandydatów, którzy mogliby być interesującymi opcjami: 1. Zagraniczny ekspert z doświadczeniem • Roberto De Zerbi : Młody, kreatywny trener, który świetnie radzi sobie z budowaniem drużyn grających ofensywnie (np. Brighton). Ma doświadczenie z polskimi zawodnikami. • Marcelo Bielsa : Znany ze swojej taktycznej wizji i intensywnego stylu gry, choć to ryzykowna opcja ze względu na wymagania i specyficzne podejście. • Hervé Renard : Doświadczony w prowadzeniu reprezentacji, z sukcesami na turniejach międzynarodowych,...

Usta jak u glonojada, czy naprawdę te kobiety się Wam podobają?

To co niektóre kobiety robią dzisiaj z ustami dla mnie jest nieestetyczne. I nie, nie potępiam, bo każdy ze swoim ciałem może robić co chce. Ale dla mnie powieszone usta a'la glonojad wyglądają bardziej śmiesznie niż seksownie. A może nie mam racji? Trzy modelki:

Chusteczką w mrowisko, czyli ludowa metoda leczenia reumatyzmu

Tak do niedawna wyśmiewana i wyszydzana medycyna ludowa wraca do łask.  Stare domowe metody leczenia były oparte na wiedzy wynikającej z wieloletnich doświadczeń, dziś dodatkowo są wsparte badaniami laboratoryjnymi. Kuracja mrówkowa. Jest to metoda stara i sprawdzona. Nie polega wcale na wsuwaniu rąk czy nóg do mrowiska :) wystawiając się na lecznicze ukąszenia, a zastosowaniu zwykłej chustki. Trzeba trochę wzruszyć mrowisko i wrzucić w nie bawełnianą chustkę (może być też inny kawałek materiału). Po 2-3 godzinach strzepujemy mrówki, a chore miejsca owijamy chustką nasączoną kwasem mrówkowym. Pamiętajmy jednak, aby bez potrzeby nie niszczyć mrowiska. Wystarczy tylko lekkie wzruszenie wierzchniej warstwy!

Wilno, każdy Polak powinien tam pojechać

  Wilno, to miasto bliskie sercu każdego Polaka. Byliśmy tam kilka razy, raz nocując przez dwie noce w pobliskich Trokach. Wilno słynie z pięknych barokowych kościołów i pałaców. Ale najwięcej turystów z Polski gromadzi się zawsze przed Ostrą Bramą gdzie znajduje się obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej . Przypomina się wtedy tekst z Pana Tadeusza, tak jakby czas zatrzymał się w miejscu: " I wnet ujrzeli Ostrobramską bramę, Gdzie cudowna Madonna w ciemnej kaplicy Świeciła nad miastem. "

Piękne słowa Piotra Fronczewskiego o matce

To jedne z najpiękniejszych wyznań jakie ostatnio słyszałam. Kto wie, może nawet przez ostatni rok czegoś bardziej wzruszającego nie przeczytałam. Zawsze lubiłam  Piotra Fronczewskiego - aktora, ale teraz zyskał mój szacunek jako człowiek. Piotr Fronczewski o opiece nad 103 letnią matką: "To jest dla mnie niezwykłe i bardzo cenne doświadczenie. Kiedy rano pomagam jej usiąść podaję śniadanie, przytulam na dzień dobry To jest stan , którego nie potrafię opisać Trzymając ją w ramionach mam przecież świadomość , że wziąłem się z niej Dalej nie ma już słów. Jest tylko bliskość. Milczenie. I cisza. Stają mi przed oczyma sceny , gdy to ona opiekowała się mną jako berbeciem. Dzisiaj staję przed nią jako stary człowiek wobec drugiego starego człowieka Ja tę naszą wspólną podróż przez życie rozpatruję w kategoriach cudu .Dziś spłacam dług za jej dobroć ,poświęcenie za te wszystkie lata gdy była dla mnie oparciem... . W tym naszym codziennym przytuleniu się porannym jest czysta miłość i wdz...

Fryzjerka z rynku...

 Fryzjerka z rynku...   reklama czy ostrzeżenie?

Nie żyje Stasiu - Bandyta, bezdomny "aktor" z kanału "Papa Smerfik"

Pewnie pamiętacie, jak kilka dni temu informowałam o śmierci dwóch "aktorów" z filmików które są zamieszczane na kanale  Papa Smerfik.  Ten Youtuber z Ełku, wynajął dom w Orzyszu, gdzie bezdomni lub osoby uzależnione śpią, mieszkają i spożywają alkohol. I umierają.  Kilka dni temu umarła  Marta  i  Pindek , a teraz do tego coraz większego grona dołączył najpopularniejszy z nich wszystkich Stasiu - Bandyta . Dlaczego oni tak szybko umierają? Mam taką tezę. Dawniej, kiedy nie byli tak popularni, alkohol spożywali gdy na niego zapracowali. Albo sprzedając puszki, albo znalezione butelki, albo złom. Czasem ktoś dał im 2 złote. Kiedy zostali "aktorami" i stali się rozpoznawalni, zanotowali stały dopływ gotówki, a wraz z tym zwiększyła się  ilość spożywanego alkoholu. Brak hamulców w przypadku alkoholików szybko zwiększa degenerację organizmu i w efekcie pojawiają się zaburzenia i choroby zwiększające ryzyko śmierci.  Przeczytajcie wcześniejszy wpis z 2...