Tiramisu z mascarpone – prosty przepis
Tiramisu z mascarpone – prosty przepis. Jak zrobić kawowy deser?
Składniki na 2 porcje:
6–9 podłużnych biszkoptów,
100 ml zimnego espresso lub zimnej, mocnej kawy z kawiarki,
20 ml wina marsala (opcjonalnie),
250 g serka mascarpone,
2 świeże żółtka,
2–3 łyżki drobnego cukru,
gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada do oprószenia.
Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzeć żółtka (całe jajka wcześniej sparzyć) z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
Cały czas miksując, w kilku partiach dodać serek mascarpone.
Biszkopty przełamać na pół, tak żeby mieściły się w pucharkach/szklankach, maczać w kawie (opcjonalnie z winem marsala) i układać w naczyniu (u mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki, ale w szerszych zmieszczą się 3). Na biszkopty nałożyć porcję kremu.
Przełożyć kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów oraz kremu.
Zakończyć ostatnią warstwą i odstawić do lodówki, aby deser dobrze się schłodził.
Mocno schłodzony deser tiramisu przed podaniem oprószyć gorzkim kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Za pomocą miksera utrzeć żółtka (całe jajka wcześniej sparzyć) z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
Cały czas miksując, w kilku partiach dodać serek mascarpone.
Biszkopty przełamać na pół, tak żeby mieściły się w pucharkach/szklankach, maczać w kawie (opcjonalnie z winem marsala) i układać w naczyniu (u mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki, ale w szerszych zmieszczą się 3). Na biszkopty nałożyć porcję kremu.
Przełożyć kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów oraz kremu.
Zakończyć ostatnią warstwą i odstawić do lodówki, aby deser dobrze się schłodził.
Mocno schłodzony deser tiramisu przed podaniem oprószyć gorzkim kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Komentarze
Prześlij komentarz