Rolada serowa - przepis Pani Ewy Krawczyk
👉Składniki:
75 deko sera białego, 2 żółtka,
5 czubatych łyżek cukru
pudru, łyżka masła, aromat
pomarańczowy, wanilia,
4 łyżeczki żelatyny, 2 paczki
herbatników, 10 deko posiekanych orzechów.
👌Sposób wykonania:
Ser zemleć, herbatniki utrzeć na
drobnej tarce, żelatynę rozpuścić w
niewielkiej ilości gorącej przegotowanej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać masło, aromat,
ser, posiekane orzechy i połowę
utartych herbatników. Wymieszać
na jednolitą masę. Na końcu dodać
żelatynę i jeszcze raz wymieszać,
ochłodzić.
Z gęstniejącej masy utoczyć wałek, obtaczać go w pozostałych herbatnikach. Zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki. Po 2
godzinach roladę można kroić na
kawałki.

Komentarze
Prześlij komentarz