Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa,
600 g ziemniaków,
1/2 szklanki oleju,
3 cebule,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
6 pomidorów (świeże lub z puszki),
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
1 szklanka mleka,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
2 łyżki startego sera żółtego, sól.
Wykonanie:
W garnku dusimy pokrojoną drobno cebulkę w oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy (rozcieńczony z 3/4 szklanki wody), mięso mielone, trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce oraz posiekaną natkę pietruszki.
Dusimy w garnku pod przykryciem na słabym ogniu przez 10 minut.
Zdejmujemy przykrywkę i trzymamy garnek na ogniu, aż płyn wyparuje. Dodajemy paprykę, pieprz i sól. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
W posmarowanej masłem blaszce układamy pozostałe pomidory (obrane i pokrojone w plasterki). Na nich nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, dopóki danie się nie zarumieni.
Potem dodajemy sos przygotowany następująco: do mleka dodajemy jajko, starty ser żółty oraz mąkę, przypieczoną wcześniej na suchej patelni.
Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz