Musaka, czyli kuchnia grecka na naszym stole


Dawno nie było na blogu ciekawego przepisu - dziś Musaka.

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa, 600 g ziemniaków, 1/2 szklanki oleju, 3 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 6 pomidorów (świeże lub z puszki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki, 1 jajko, 2 łyżki startego sera żółtego, sól.

Wykonanie:
W garnku dusimy pokrojoną drobno cebulkę w oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy (rozcieńczony z 3/4 szklanki wody), mięso mielone, trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy w garnku pod przykryciem na słabym ogniu przez 10 minut. 
Zdejmujemy przykrywkę i trzymamy garnek na ogniu, aż płyn wyparuje. Dodajemy paprykę, pieprz i sól. Po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W posmarowanej masłem blaszce układamy pozostałe pomidory (obrane i pokrojone w plasterki). Na nich nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, dopóki danie się nie zarumieni. Potem dodajemy sos przygotowany następująco: do mleka dodajemy jajko, starty ser żółty oraz mąkę, przypieczoną wcześniej na suchej patelni. Pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!

Komentarze