Coraz częściej w naszych sklepach, szczególnie tych wielkopowierzchniowych pojawiają się różne, egzotyczne owoce. Zastanawiamy się często jak je jeść, czy są warte swojej ceny i czy maja jakieś wartości odżywcze.
Jednym z takich mało znanych w Polsce owoców jest Kumkwat (Fortunella Swingle) zwany również złotą pomarańczą.
Ta mini-pomarańcza pochodzi z Chin i została sprowadzona do Europy już 100 lat temu.
Ponadto owoce zawierają cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne oraz dużo witaminy C, co zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych.
Fajnie smakuje rozgnieciony, bo słodka skórka świetnie się komponuje z kwaskowatym miąższem. Dobrze jest wcześniej zanurzyć owoce na kilka sekund we wrzątku, tak by pozbawić skórki charakterystycznej dla cytrusów goryczki.
Smacznego!
Jednym z takich mało znanych w Polsce owoców jest Kumkwat (Fortunella Swingle) zwany również złotą pomarańczą.
Kumkwat, by Aconcagua - Praca własna, CC BY-SA 3.0s |
Wartości odżywcze i witaminy
Kumkwat to bogate źródło beta-karotenu, który spowalnia proces starzenia się komórek, działa doskonale na skórę i wzrok.Ponadto owoce zawierają cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne oraz dużo witaminy C, co zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych.
Jak się je kumkwat?
Owoce kumkwatu można jeść na surowo wraz ze skórką. Jednak wcześniej trzeba dokładnie wyszorować skórkę aby pozbyć się zanieczyszczeń i konserwantów.Fajnie smakuje rozgnieciony, bo słodka skórka świetnie się komponuje z kwaskowatym miąższem. Dobrze jest wcześniej zanurzyć owoce na kilka sekund we wrzątku, tak by pozbawić skórki charakterystycznej dla cytrusów goryczki.
Jakie owoce wybierać podczas zakupu?
Dobre i smaczne kumkwaty mają lśniąca skórkę, bez wybarwień i plam. Kolor powinien być intensywnie pomarańczowy.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz