Pieprz - przyprawa pozytywnie wpływająca na nasze zdrowie

A dzisiaj będzie pieprzenie... 😀 to znaczy o tym jak posypywanie potraw pieprzem może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.


Ostry, charakterystyczny smak pieprzu to zasługa zawartej w nim piperyny. Najlepszy jest ten mielony w młynku i dodawany wprost do potraw. Nie polecam kupowania takiego mielonego, gotowego już do użycia w torebkach.


Jakie właściwości zdrowotne ma pieprz?

Mam dobrą wiadomość, na dodatek potwierdzoną naukowo. Jak dowodzą badania nad działaniem piperyny pieprzem można wyleczyć wiele dolegliwości.
Zacznijmy od problemów z trawieniem. Pieprz wzmaga wydzielanie kwasu w żołądku, przyspieszając proces trawienia. Zapobiega też tworzeniu się gazów jelitowych, minimalizuje ryzyko zaparć i biegunki.

Kolejna sprawa to zwalczanie skutków przeziębienia. Ponieważ piperyna działa wykrztuśnie wiele wiele syropów na kaszel zawiera właśnie pieprz. Dzięki temu udrażnia górne drogi oddechowe wspomagając leczenie zapalenia oskrzeli i zatok. Świetnie radzi sobie również ze zwykłym katarem.

Najnowsze odkrycie to właściwości odchudzające. Badania kliniczne potwierdziły, że piperyna blokuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych i pomaga rozbijać te już istniejące.

I w końcu działanie przeciwnowotworowe. A to z uwagi na to że piperyna jest silnym przeciwutleniaczem. 

Myślicie, że to już wszystko?
Nic bardziej mylnego. Pieprz poprzez zwalczanie wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek i przebarwień na skórze.
Ponadto dzięki dużej zawartości błonnika, pieprz obniża poziom cholesterolu i nie dopuszcza do tworzenia się kamieni kałowych. 

Komentarze