Ale nie dla mnie to nie zmartwienie, bo jest coś, co mogłabym jeść codziennie - kiszona kapusta!
Są takie nacje, które kiedyś śmiały się z Polaków, że jedzą "zepsutą" kapustę. Dziś już wiemy, bo udowodnili to naukowcy, że spożywanie kiszonej kapusty bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Okazuje się, że to popularne warzywo po przejściu przez proces fermentacji zyskuje dodatkowe właściwości lecznicze. Kiszona kapusta to probiotyk, który posiada działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność organizmu.
A ponadto zawiera witaminy B, C, E oraz antyoksydanty!
Jest i dobra wiadomość dla odchudzających się. Kiszona kapusta ma bardzo mało kalorii a mimo to, za sprawą dużej ilości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości w żołądku.
Panowie już dawno odkryli, że wypicie soku z kapusty po hucznej imprezie leczy kaca. A dodam jeszcze, że dzięki temu napojowi zmniejsza się stres a nasza skóra zyskuje na wyglądzie!
Komentarze
Prześlij komentarz