Przepis na tanie pierogi z mięsem - od Basi

Pierogi w mojej kuchni goszczą bardzo często. Lubi je cała rodzina (zwłaszcza mąż) a na dodatek jest to danie niedrogie i proste w wykonaniu.

Pierogi które proponuje są tanie, bowiem mięso które stanowi farsz było wcześniej wykorzystane do ugotowania zupy.


Składniki - na ciasto:

1/2 kg dobrej mąki
3 żółtka
3 łyżki oleju 
woda

Składniki na farsz:

60 dag ugotowanego mięsa (najlepsza wołowina, ale może być też wieprzowina np. żeberka)
2 średnie cebule
1 jajko
olej
szczypta pieprzu
sól do smaku
odrobina wywaru z zupy

Wykonanie

Ugotowane mięso mielimy z uprzednio usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Jeśli farsz jest suchy dodajemy (na wyczucie) wywaru. Dobrze mieszamy, wyrabiamy ręką i zabieramy się za ciasto.
Do mąki dodajemy trzy żółtka, trzy łyżki oleju i wlewamy powoli wodę ugniatając ciasto do uzyskania konsystencji plasteliny.
Ciasto kroimy jak na kopytka, rozwałkowujemy po kolei każdy kawałek i wykrawamy szklanką okrągły placek.
Na środek wkładamy czubatą łyżeczkę od herbaty farszu i zaklejamy brzegi ciasta.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy dużą ilość wody i dodajemy soli (2 łyżeczki na 3 litry).
Wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Aby nie przylgnęły do dna drewnianą łyżką delikatnie mieszamy pierogi w garnku.
Przykrywamy pokrywką i kiedy pierogi się zagotują i wypłyną na powierzchnię odcedzamy i od razu podajemy do spożycia.
Można pierogi polać tłuszczem ze skwarkami lub samym tłuszczem. 

Smacznego!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sprawdź z jakiego kraju pochodzi Twoje nazwisko?

Pacjent i gołąb

Japonia jest „pełna stulatków”, czyli historia pewnego oszustwa

Kto powinien zostać trenerem reprezentacji Polski w piłce nożnej według sztucznej inteligencji

Papa Smerfik - zmarł kolejny aktor z tego kanału "Łysy" czyli Krzysztof

"Oni zaraz przyjdą tu" - historia jednego utworu (Breakout)

Piernik Lwowski w mym wykonaniu