Pierogi w mojej kuchni goszczą bardzo często. Lubi je cała rodzina (zwłaszcza mąż) a na dodatek jest to danie niedrogie i proste w wykonaniu.
Pierogi które proponuje są tanie, bowiem mięso które stanowi farsz było wcześniej wykorzystane do ugotowania zupy.
Składniki - na ciasto:
1/2 kg dobrej mąki
3 żółtka
3 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz:
60 dag ugotowanego mięsa (najlepsza wołowina, ale może być też wieprzowina np. żeberka)
2 średnie cebule
1 jajko
olej
szczypta pieprzu
sól do smaku
odrobina wywaru z zupy
Wykonanie
Ugotowane mięso mielimy z uprzednio usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Jeśli farsz jest suchy dodajemy (na wyczucie) wywaru. Dobrze mieszamy, wyrabiamy ręką i zabieramy się za ciasto.
Do mąki dodajemy trzy żółtka, trzy łyżki oleju i wlewamy powoli wodę ugniatając ciasto do uzyskania konsystencji plasteliny.
Ciasto kroimy jak na kopytka, rozwałkowujemy po kolei każdy kawałek i wykrawamy szklanką okrągły placek.
Na środek wkładamy czubatą łyżeczkę od herbaty farszu i zaklejamy brzegi ciasta.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy dużą ilość wody i dodajemy soli (2 łyżeczki na 3 litry).
Wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Aby nie przylgnęły do dna drewnianą łyżką delikatnie mieszamy pierogi w garnku.
Przykrywamy pokrywką i kiedy pierogi się zagotują i wypłyną na powierzchnię odcedzamy i od razu podajemy do spożycia.
Można pierogi polać tłuszczem ze skwarkami lub samym tłuszczem.
Smacznego!
Pierogi które proponuje są tanie, bowiem mięso które stanowi farsz było wcześniej wykorzystane do ugotowania zupy.
Składniki - na ciasto:
1/2 kg dobrej mąki
3 żółtka
3 łyżki oleju
woda
Składniki na farsz:
60 dag ugotowanego mięsa (najlepsza wołowina, ale może być też wieprzowina np. żeberka)
2 średnie cebule
1 jajko
olej
szczypta pieprzu
sól do smaku
odrobina wywaru z zupy
Wykonanie
Ugotowane mięso mielimy z uprzednio usmażoną na oleju cebulą. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Jeśli farsz jest suchy dodajemy (na wyczucie) wywaru. Dobrze mieszamy, wyrabiamy ręką i zabieramy się za ciasto.
Do mąki dodajemy trzy żółtka, trzy łyżki oleju i wlewamy powoli wodę ugniatając ciasto do uzyskania konsystencji plasteliny.
Ciasto kroimy jak na kopytka, rozwałkowujemy po kolei każdy kawałek i wykrawamy szklanką okrągły placek.
Na środek wkładamy czubatą łyżeczkę od herbaty farszu i zaklejamy brzegi ciasta.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy dużą ilość wody i dodajemy soli (2 łyżeczki na 3 litry).
Wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Aby nie przylgnęły do dna drewnianą łyżką delikatnie mieszamy pierogi w garnku.
Przykrywamy pokrywką i kiedy pierogi się zagotują i wypłyną na powierzchnię odcedzamy i od razu podajemy do spożycia.
Można pierogi polać tłuszczem ze skwarkami lub samym tłuszczem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz