Melisa (źródło) |
Na pomoc śpieszy nam medycyna ludowa.
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.) – jedno z najbardziej rozpoznawanych i cenionych ziół.
Nie bez powodu, słynny Paracelsus nazywał melisę “eliksirem życia” i uważał, że ma ona moc przywracania człowiekowi nadwątlonych sił witalnych.
Jak szeroko jest znana świadczą liczne nazwy ludowe: pszczelnik, rojownik, matecznik czy cytrynowe ziele. Nazwy wskazują, że jest ona rośliną miododajną, chętnie odwiedzaną przez pszczoły.
Wbrew powszechnej opinii melisa nie jest jedynie lekarstwem na uspokojenie. Ma znacznie więcej zastosowań.
Roślina jest stosowana przy bólach głowy czy przy przemęczeniu. Pomaga w bezsenności, depresji oraz nerwicy.
Zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy chorobach przewodu pokarmowego, pobudza trawienie, działa przeciwbakteryjnie i anty-wirusowo.
Wiele kobiet uważa, że płukanka z melisy zapobiega wypadaniu włosów i zwalcza łupież.
Melisę najczęściej podaje się w formie naparu, ale można jej świeże listki dodawać np. do sałatek lub jako ozdobę niektórych potraw. Zioło jest też składnikiem różnych kosmetyków.
Melisę zaparzamy podobnie jak inne zioła, pod przykryciem czekając aż naciągnie 10 minut.
Ciekawostka
"Karmelitańska dusza", słynna w XVII wieku wódka, to nic innego jak korzenna wódka z melisy. ponoć miała chronić od uroków, migreny, katarów, histerii, dusznicy czy kołatania serca.
Komentarze
Prześlij komentarz